23 Aralık 2013 Pazartesi

KİMSE DONARAK ÖLMESİN - MUSTAFA AKINCI



İNSANLAR SOĞUKTAN DONARAK ÖLÜYOR...


Son 40 yılın kaydedilmiş en korkunç soğuğunu yaşayan Diyarbakır'da -20'ye kadar ölçümler yapılmıştır. -10'ndan sonra ölümcül tehlikelerin doğduğunu hepimiz biliyoruz. Hangimiz bu durumu umursuyoruz? Ne kadar umursuyoruz? Ne yapıyoruz? Neler yapabiliriz?..

Ülkemizde geçtiğimiz bir deprem ile binlerce Vanlı halen konteynırlarda ya da çadırlarda kalıyor. Ve Van'da yapılan hava ölçümlerinde -26'yı bile gördüğü söyleniyor...

Suriye'deki korkunç savaştan, bizlere sığınmış Suriyeli kardeşlerimiz de Güneydoğu'da barakalarda, çadırlarda ya da harabelerde kalıyor. Yani ölüm ile burun buruna yaşıyorlar ve o burunlarından can veriyorlar. Bu korkunç soğuğa yaktıkları ve yakacakları birkaç kütük dayanmıyor...

Evsiz, yoksul ve kimsesiz yüzbinlerce insan var ve bu insanlarda bu korkunç soğuk ile mücadele etmek zorunda kalıyor...

Devlet yüzbinlerce evsizlere, kimsesizlere, yoksullara, depremzedelere ve Suriyelilere, konteynır ve çadır temin etse de bunların izolasyon sorunu çözülemiyor ya da tümüne yeterli kadar yardım edemiyor.

DİYARBAKIR MEVLANA VE MANSUR BABA DERGAHI'nın herkese örnek bir davranışı olarak Diyarbakır'da yaşayan Suriyeliler için ve evsizler için başlattığı projeler takdir edilmelidir ve bunun için halkın da buna destek vermesi gerekir. 



NELER YAPILMALIDIR? NELER YAPILABİLİR?

1- Herkes Yüce Allah Azze ve Celle'den yardım talep etmelidir.

2- Türkiye'deki tüm vakıf, tarikat, dernek, cemaat ve sohbet evleri/yurtları/çalışma ofisleri bu 3 ay boyunca en azından kış bitene kadar bu insanlara barınak olmalıdır.

3- Camiiler zaten yaz-kış 24 saat açık kalmalıdır ve Camiilerin bir bölümü sürekli olarak bu tür insanlar için barınak olmalıdır.

4- Bazı devlet kurumlarının, kullanılmayan devasa boş ambarları acilen izole edilip bu insanlara 3 ay boyunca talep edilmelidir.

5- TOKİ hiç durmadan ve acilen yeni konutlar yapmalıdır. Yapılacak bu konutlar daha ucuz ve daha kolay olanaklarla başta Vanlılara acilen dağıtılmalıdır.

6- Belediyelerin acilen bol yatakhaneli prefabrik yerleri tahsis etmesi gerekir.

7- İmkanı olan ve evi müsait olan herkes, duyarlı bir insanın yapması gereken bir hareket olarak, evinde 1 aileyi en azından 3 ay boyunca misafir etmelidir.

8- Çok zayıf ve hastalıklı olanlar -özellikle çocuklar- hastanelerin boş odalarına bırakılmalıdır. Tüm hastanelerin özellikle Güneydoğu'daki ve Van'daki hastanelerin yatak sayısı artırılmalıdır.

9- Aylardır kiralanamayan büyük işyerlerin boş kalmasındansa bu iş yerlerinin acilen bu insanlara 3 aylık bir barınak haline dönüştürülmesi çok daha makul ve makbul olacaktır.

10- Üniversitelerin ve okulların kapalı spor salonları yine aynı şekilde 3 aylık barınaklara dönüştürülebilir.



MUSTAFA AKINCI
23.12.2013


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder